AKTUELNO

Predsednik Vučić boravi u Dubrovniku gde se održava Samit zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, objasnio je da ima nekoliko formata gde se sastaju državnici iz Evrope, kao i da ovde nije bilo predstavnika Mađarske i Austrije, jer ne pripadaju ovom formatu i ocenio je da su svi ti formati dobri, jer se razgovara o važnim temama i time se spuštaju tenzije u regionu koji je turbulentan i u kome uvek ima problema.

On je u intervjuu za TV Pink rekao da je sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović razgovarao o Hrvatima koji žive u Srbiji istakavši da su određeni problemi rešeni, ali da joj je danas rekao da će biti rešeni problemi u vezi sa kućom Bana Jelačića u Petrovaradinu, kao i problemima oko udžbenika.

Foto: Tanjug

-Želimo da se građani Hrvatske osećaju kao građani Srbije, da se dobro osećaju i da ne budu ugoženi, kao što i tražimo da se poštuju prava Srba, u skladu sa subotičkom deklaracijom - nagalsio je predsednik.

Pisanja "Kurira" su me "nesvesno pohvalila" i pokazala koliko volim Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao povodom natpisa i napada na njega u "Kuriru" da je izdao i Ameriku i Nemačku i Rusiju, da su ga zapravo "nesvesno pohvaili" i pokazuju da vodi računa samo o Srbiji i da nije ničiji sluga "ni njih niti bilo koga drugog". -Moj posao je da vodim računa o Srbiji, Srbiju volim najviše na svetu, i ne radim ni za Amerikance, ni za Ruse ni za Nemce niti za bilo koga drugog - naglasio je predsedni Vučić za TV Pink.-Baš me briga šta su neki provalili ili ne, kao ni za polupismena saopštenja koja objavljuju - dodao je on.Prema njegovim rečima, neka rade šta hoće i pišu šta hoće, a važno je samo da plaćaju porez. I rekao je da se će posledni rezultati istraživanja javnog mnenja pokazati kome narod veruje i da  je razlika, ne više 40 odsto, već skoro 50 odsto između prvoplasiranog i drugoplasiranog. -Toliko o kampanjama -  zaključio je Vučić.

Na pitanje novinara TV Pink, da li će u razgovoru sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, predsednik Vučić je podsetio da na tome insistira  četiri godine

-Znaju oni to sve, ali je valjda uvek lakše pritiskati neku drugu stranu, kada smo potpisali briselski sporazum rekao sam tada da mi hoćemo da ga poštujemo, a drugi neće i bio sam u pravu - naglasio je on.

Vučić sa Borisovim o gasu, autoputu, bilateralnim odnosima

Foto: Tanjug

Vučić se danas sastao u Dubrovniku i sa predsednikom vlade Bugarske Bojkom Borisovim, sa kojim je razgovarao o odnosima dve zemlje, ekonomskoj i energetskoj bezbednosti.

Predsednik je naglasio da su izgradnja gasne interkonekcije, rekonstrukcija pruge Niš - Dimitrovgrad i izgradnja autoputa od Niša do Sofije, kao dela Koridora 10, projekti od značaja za obe zemlje i da rad na njihovoj realizaciji predstavlja dobre temelje jačanja ekonomske saradnje dve zemlje.

Premijer Borisov čestitao je predsedniku Vučiću izbor na novu funkciju.

Suficit u junu 220 miliona evra

Vučić saopštio je danas da će Srbija juni završiti sa 27 do 28 milijardi dinara odnosno preko 220 miliona evra ukupnog suficita.

On je, u izjavi novinarima u Dubrovniku, kazao da se ne radi o primarnom, već ukupnom suficitu, što je još značajnije.

Ukazao je da su maj i jun, što se rasta tiče, bili "izvanrendi meseci".

Foto: TV Pink Printscreen

-Što se prerađivačke industrije tiče rast je 9,2 odsto, rudarstvo 10 odsto - rekao je predsednik Srbije i dodao da je jedino proizvodnja električne energije u maju u minusu. Istakao je da to, kada se sve sabere, znači rast od više od 5 ili 6 odsto, dodajući da je malo lošiji bio prvi kvartal.

O Vulinu kao ministru odbrane

Predsednik Vučić izjavio je danas da je on vrhovni komandant oružanih snaga, a da je Aleksandar Vulin ministar koji svoje poslove obavlja u skladu sa programom Vlade Srbije.

-Ja sam komandant oružanih snaga, a Aleksandar Vulin će obavljati poslove u skladu sa programom vlade - rekao je  vučić za hrvatske medije.

Upitan da na mesto ministra odbrane bude postavljen Aleksandar Vulin, koji je sa hrvatskim kolegama razmenjivao oštre poruke, Vučić je rekao da je srpski ministar nekada slao oštre poruke, ali da ni izjave iz Hrvatske nisu bile "nimalo slatke".

-Drugu stranu vidimo, a svoju ne. Pustite to, ja sam vrhovni komandant oružanih snaga, on će obavljati poslove u skladu sa programom vlade - rekao je predsednik Srbije.

Kako je rekao sličnih će izjava možda biti i početkom avgusta, kada se u Hrvatskoj proslavlja Oluja, a u Srbiji tuguje. Međutim, dodao je da odnosi između dve zemlje napreduju i da je dobro što je tako.

Vučić: Neće Srbe na KiM napadati ni Crna Gora ni NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave ali i poručio da neće Srbe na Kosovu i Metohiji napadati ni Crna Gora ni NATO.

Vučić je odgovarajući na pitanja medija u Dubrovniku, a u vezi sa izjavom ministra odbrane Crne Gore da bi vojska te zemlje ratovala protiv Srba na Kosovu, ako bi to NATO tražio, rekao da je nekada bolje prećutati i ne davati komentare na neke izjave "jer ako to učinite izlazite iz okriva pristojnosti - ukoliko biste bili iskreni i reagovali na adekvatan način".

Onda mi se čini, nastavio je Vučić, da je najbolji način za Republiku Srbiju da reagujemo ćutanjem. Predsednik Srbije smatra da i to dovoljno govori i srpskom narodu u Crnoj Gori ali i srpskom narodu ma gde da živi.

-Neće Srbe da napada na Kosovu i Metohiji ni NATO ni Crna Gora i ne samo zato što imamo sporazume, ugovore, što imamo korektnu i veoma dobru saradnju sa Kforom odnosno NATO, već iz još nekih razloga, a neka oni dobro razmisle koji su to razlozi - zaključio je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Dubrovnik

#Političar

'